2013.07.28.
12:39

Írta: Gal Csaba Boogie

Divatos kór a lisztérzékenység

Épp elég hercehurcás lisztérzékenynek lenni, mert az ehhez passzoló étkezés jó sok gondot okoz annak, akit érint ez az istencsapása. Azonban egy nemrég megjelent cikk szerint van, ahol egyenesen sikk a gluténmentes étrend. Még akkor is, ha nyugodtan ehetnél bármit, mert semmi bajod nincs.

Például habár az ausztrálok nagyjából egy százaléka lisztérzékeny, Sydney elegáns külvárosaiban mostanában mégis az a menő, hogy ha azt mondod, hogy nem eszel lisztes kajákat. Az elmúlt tíz évben ezen a környéken nagyjából négyszer annyi lisztérzékenységi vizsgálatot végeztek el, mint korábban. Ennek részben az az oka, hogy az ott lakók jómódúak és széles látókörűek, de talán nem túlzás, hogy nem feltétlenül indokolt, hogy ennyire ráfeszülnek a témára. Vannak olyanok is, akik saját maguk szeretnének bizonyosságot nyerni arról, hogy lisztérzékenységre utaló tüneteik vannak, de sokszor mindez nem több, mint egy kis puffadás. Mindenesetre a nagyáruházak kapva kaptak az új üzleti lehetőségen.

Hogy mire fel is ez a hóbort? Az étrendváltoztatásnak remek pszichológiai mellékhatása van. Úgy érezhetik magukat, mintha valami különleges tulajdonságuk lenne és ezáltal egy exkluzív csoporthoz tartoznának. De hát nekik van is pénzük arra, hogy ne pizzaszeleten vagy hamburgeren éljenek.

(Forrás: www.thecourier.com.au)

13 komment

Címkék: glutén lisztérzékenység hóbort ausztália

A bejegyzés trackback címe:

https://specialisetrend.blog.hu/api/trackback/id/tr25429787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

allegravelli 2013.07.28. 17:37:45

Már miért ne élhetnének egészségesebben? Én több mint egy éve nem eszem semmilyen lisztes ételt, cukrot, gabonafélét, és ugyan sosem diagnosztizáltak nálam lisztérzékenységet, de láss csodát, nyomtalanul eltűntek a bélpanaszaim, ízületi fájdalmaim, kitisztult a korábban aknés arcom, rendeződtek a hormonpanaszaim. De persze csak divatból csinálom...A pénz részét illetően: Mi a drágább? Ha egyfolytában zabálnod kell, mert gyorsan felszívódó, magas szénhidráttartalmú, cukros-lisztes vackokat eszel, és majd havi 20-30 ezreket hagysz a patikában 20 év múlva vagy ha naponta háromszor eszel egészséges ételeket és fitt maradsz?
Az 1 % nem tudom, mennyire valós, hiszen a diagnosztizálatlan esetek száma nem ismeretes, és sokszor fals negatív eredményt adhat a bélbolyhos vizsgálat is.

zila5 2013.07.28. 21:49:25

@allegravelli:
Teljesen véletlenül én ugyan még csak 5 hete nem eszem semmilyen búzalisztes cuccot és a cukrot is minimálisra csökkentettem és tényleg: fantasztikusan jól vagyok. Előtte se volt túl sok bajom, csak néhány plusz kiló meg némi lelassultság. A pluszok eltűntek és bőven van energiám.
Nyár végéig terveztem, de lehet hogy így is maradok, olyan jó.
Te min élsz? Zöldség, gyümölcs, tejtermék? Hús igen? A barna rizs is gabona?

250130 2013.07.29. 08:42:51

@allegravelli: salátát zabálsz egész nap? Minden ehető étel lisztből és cukorból készül.

Momina 2013.07.29. 09:09:44

Hát, jó annak, aki fantasztikusan jól érzi magát a liszt és cukor hiányától. Jómagam, tavaly ősszel kénytelen voltam majdnem teljesen szénhidrátmentes diétát tartani egy betegség miatt 2 hónapig, amikor is se fehérliszt, se cukor, se gyümölcs, se krumpli, se rizs, és nemhogy jól éreztem magam, de fáradékony lettem, szédültem, remegtem. És fogytam 11 kilót, pedig nem állt szándékomban.

bungics (törölt) 2013.07.29. 12:09:31

@250130: Ha megengeded én válaszolok. Nekem enyhe bélpanaszaim voltak/vannak, kb. egy éve elkezdtem saját magamon kísérletezni hogy egy-egy ételféleséget nem fogyasztottam. A lisztmentességtől féltem a legjobban, mert úgy képzeltem, hogy az lesz a legnehezebb, hisz "mindenben"van liszt. Saját magam lepődtem meg a legjobban, hogy sokkal egyszerűbb gyakorlatban kivitelezni, mint pl. a tejmentességet. Simán lehet búzaliszt (rozs és árpa) nélkül élni. Mondjuk eleve nem ettem soha kész kajákat. Alapanyagokat veszek (piac) és magam főzök. Zöldség, gyümölcs, hús. Na jó, Nutellát veszek. :) Simán lehet élni panír, felvágott, zacskós szósz, sütike, gyorsétterem nélkül, megszokás kérdése. És eleve sokkal kevesebb kaja kell a szervezetnek, mint amibe a kultúránk, a környezetünk kényszerít. Nem állok neki semmit pótolni, helyettesíteni. Pl. vacsora: paprika, paradicsom, natúr túró, oszt jónapot.
Gluténmentesen elmúlt a 30 éves fejfájásom, a bőröm kitisztult, a menzeszem rendeződött, a puffadás elmúlt. Egyébként nem bírom ki én sem, be-be csúszik egy olaszos tészta, vagy hétvégén egy kis desszert. De alapvetően sokkal kevesebb lisztet eszek és ezerszer jobban érzem magam. Valami van ebben ha tetszik, ha nem.

bungics (törölt) 2013.07.29. 12:13:38

@Momina: A teljes szh mentességet jó hogy túlélted. A májad? Nem tudom mi miatt csináltad, de nem létezik olyan orvos, aki ezt ajánlott volna neked. Hülye diétáknak meg nem szabad bedőlni. Gyümölcs, risz, krumpli, mind-mind egészséges, nem erről szól a cikk, kizárólag a gluténról, ami búzában, rozsban és árpában van.

Momina 2013.07.29. 12:45:23

@bungics: Pedig orvos írta elő... Mint írtam nem volt teljesen szh mentes. Ilyeneket, mint teljes kiőrlésű tönköly cuccok, meg amaranth (pl. liszt helyett panírba, meg müzlinek) ehettem, valamint először csak zöldpaprikát, uborkát, majd később zöldségeket is mínusz a paradicsom, répa, karalábé, avokádó, stb. Ehettem sovány sajtot, sovány túrót, húst bármennyit, szóval elvoltam. És a májam jól van :) A cikk tudom, hogy a gluténról szólt, én csak a liszt-cukor megvonást élvezőknek szóltam hozzá, hogy jó nekik :)

bungics (törölt) 2013.07.29. 13:01:02

Nem értem az analógiáját annak sem, hogy miért hiszik a fehérlisztet ördögtől valónak, a teljes kiőrlésűt pedig nem. Hiszen a fehér liszt a teljes kiőrlésű finomított változata, tehát benne van az, ami a teljes őrlésűben. Egy csomó jótékony anyagot eltávolítanak, ez világos, de pont a búzafehérje marad benne. És mivel a legtöbb gubancot az okozza, nem érnek el semmit vele.
A táplálkozástudományban még mindig sötét középkor van, aki elő mer állni valami igazán forradalmival, az egyből támadják. A glutén rossz, ki kell próbálni mindenkinek saját magán, nem kell ehhez biológusnak lenni. Enni van mit helyette itt Európa közepén, senki nem fog éhen halni.

allegravelli 2013.08.05. 19:53:53

@250130: kissé beszűkült elképzeléseid vannak. Nem, nem csak salátát eszek. De te egyél nyugodtan cukrot és lisztet, senki nem kényszerít, hogy jobban kelljen érezned magad.

allegravelli 2013.08.05. 20:00:36

@zila5: Én paleolit étrenden élek, ez mindennemű gabonafélét kizár. Sima cukor helyett nyírfacukrot vagy eritritolt használok. Tejtermékből csak kemény sajtokat, illetve kávétejszínt fogyasztok. Nem eszem hüvelyeseket. Tiltott a rizs, krumpli, kukorica is. Összefoglalva: laktóz, keményítő-és gluténmentes étrend.
Bőven fogyasztok viszont halakat, húsokat, tartósítószertől mentes kolbászokat, szalonnákat, zöldséget-gyümölcsöt, magvakat, tojást, gombát, illetve maglisztekből készült ételeket. Sütiket, desszerteket is szoktam csinálni.
Gratulálok a jó közérzethez:-)

zila5 2013.08.05. 20:42:33

@bungics:
Valószínűleg csak a csiriz állaga lesz más a beleidben, az a kétféle őrlés között a különbség. :D
Valamint, mivel állítólag a búza(stb)szemek külső burka tartalmazza a legtöbb vegyszermaradványt érdekes módon a nem bio tejes kiőrlésű cuccok többet ártanak, mint a fehér habos zsömlék.
A tönköly meg még tele van fehérjével is - igazi kihívás a gyomroknak.

zila5 2013.08.05. 21:05:22

@allegravelli:
Bár én az önálló felnőtt életem legelső hentesboltba tett látogatása után két perccel spontán vegetáriánus lettem erre az életemre, már gondolkoztam azon, hogy lemegyek egyik nap a paleolit barlangba körülnézni egyéb kajaügyekben, ha már folyton arra járok úgyis. :)
Igaz, én nem is főzök, kivéve télen barna rizs meg sütőtök.
Teljesen egyedi táplálkozási szokásaim vannak, és arra buzdítok mindenkit, aki teheti, hogy ne megszokásból táplálkozzon, hanem engedjen teret a legvadabb kísérleteknek is akár, még egy-egy iskolát sem kell feltétlenül követni, úgyis mindenki máshogy más...vagy hogy is mondják azt a közhelyet? :D
Mindenkinek, aki tesz azért, hogy jól érezze magát, gratulálunk, igen! :)

Momina 2013.08.06. 05:39:27

Ez az étkezés dolog olyan, mint amikor egy-egy kismamablogon, vagy gyermekeseknek szóló fórumon beveti valaki az alábbi hívószavakat, hogy otthonszülés, meg nyilvános szoptatás, meg gyerekfegyelmezés, meg apás szülés, meg programozott császár, és akkor az addig békés nép egymás torkának ugrik. Speckó étrendes blogon kb. elég felvetni a cukor, liszt, paleolit, diéta, Dukán, GMO, vegyszer, bio, stb. szavakat és kész :) Inkább fogadjuk el, hogy van aki betegség miatt, van aki divatból, van aki meggyőződésből nem ehet, nem eszik ezt-azt. Mindenkinek saját élete, saját egészsége, saját gyomra, mindenki azt egyen, amit ő úgy érez, hogy neki az jó, neki az használ, neki az vált be, vagy ha más nem, az nem árt. Mindig lesz valaki, aki mást gondol, mást olvasott, másképp gondolja. A lényeg a béke :)
süti beállítások módosítása