Épp elég hercehurcás lisztérzékenynek lenni, mert az ehhez passzoló étkezés jó sok gondot okoz annak, akit érint ez az istencsapása. Azonban egy nemrég megjelent cikk szerint van, ahol egyenesen sikk a gluténmentes étrend. Még akkor is, ha nyugodtan ehetnél bármit, mert semmi bajod nincs.
Például habár az ausztrálok nagyjából egy százaléka lisztérzékeny, Sydney elegáns külvárosaiban mostanában mégis az a menő, hogy ha azt mondod, hogy nem eszel lisztes kajákat. Az elmúlt tíz évben ezen a környéken nagyjából négyszer annyi lisztérzékenységi vizsgálatot végeztek el, mint korábban. Ennek részben az az oka, hogy az ott lakók jómódúak és széles látókörűek, de talán nem túlzás, hogy nem feltétlenül indokolt, hogy ennyire ráfeszülnek a témára. Vannak olyanok is, akik saját maguk szeretnének bizonyosságot nyerni arról, hogy lisztérzékenységre utaló tüneteik vannak, de sokszor mindez nem több, mint egy kis puffadás. Mindenesetre a nagyáruházak kapva kaptak az új üzleti lehetőségen.
Hogy mire fel is ez a hóbort? Az étrendváltoztatásnak remek pszichológiai mellékhatása van. Úgy érezhetik magukat, mintha valami különleges tulajdonságuk lenne és ezáltal egy exkluzív csoporthoz tartoznának. De hát nekik van is pénzük arra, hogy ne pizzaszeleten vagy hamburgeren éljenek.
(Forrás: www.thecourier.com.au)