2013.07.29.
00:16

Írta: Gal Csaba Boogie

Szétesik a süti, ha nincs benne liszt: tehát jól meg kell cukrozni!

Tervben volt visszatérnem az indokolatlan lisztmentes étrend témájához, mert találtam valamit egy német weboldalon.

német lisztérzékenyek egyesületének egyik vezetője nemrég azt nyilatkozta, hogy a gluténtelen étkezés egy egészséges embernek semmi hasznosat nem ad, mert mivel éppen a glutén, ami miatt a kenyér, a sütemény vagy a kekszféleségek összeállnak, formájuk lesz, nem mállanak szét. Ha kimarad az összetevőkből, akkor annak érdekében, hogy ne gusztustalanságokat együnk, muszáj mással pótolni. Igen: mondjuk cukorral, mondjuk zsírral. Kifejezetten lebeszélne minket a gluténmentes fogyókúráról, mert ha mégis lisztérzékenyek lennénk (de nem tudunk róla), a tünetek csak akkor mutatkoznak, ha helytelenül táplálkozunk. Vagyis ha eleve lisztmentes kajákat eszünk, akkor a betegségünk sosem derül ki.

Azért egyes élelmiszergyártók is megérik a pénzüket: vannak a német áruházakban olyan sajtok és csokik -  (Spanyolországban ásványvíz is) -, amikre azt írták, hogy "lisztmentes". Kár, hogy ezekben amúgy sincs ilyen anyag.

(Forrás: www.thelocal.de)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://specialisetrend.blog.hu/api/trackback/id/tr935430544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bungics (törölt) 2013.07.29. 12:51:34

Ha rám jön a gluténmentesség (ami igen jót tesz a közérzetnek), nem állok neki semmit pótolgatni. Nem eszek lisztet és kész. Utálok minden "egészséges életmód" gasztroblogot, mert alig találni bennük használható receptet. Mindent pótolnak, helyettesítenek valamivel. Liszt-tej és cukor mentes aranygaluska. Röhej. És megcsinálják! :DDD De minek? Ha egyszer nem akarok lisztet enni, akkor nem eszek. Ha édességre vágyok, akkor eszek ezer másik féle édességet, amiben nincs liszt és kész. Mert van olyan, csak gondolkodni kéne...

Egyébként pedig, nem hiszem, ha valaki egyetlen ételcsoportot mellőz az étrendjéből, ha érzékeny, ha nem, csak úgy, mondjuk a glutén tartalmú gabonát, akkor bármi baja lenne. Nem egy afrikai szigeten élünk, ahol van búza meg valami bogyós gyümölcs és kész. Van millió ezer féle étel-alapanyag, nem fog senki éhenhalni és nem lesz hiánybetegsége. Értem én, hogy az élelmiszeripar alapja a búza, értem miért lenne nagy gáz, ha az emberek tömegével hagynák el. De itt még nem tartunk. Egy maroknyi ember rájött arra, hogy sokkal egészségesebb, jobb a közérzete búza nélkül. Ha ez tendencia lesz, arra reagálni fog az élelmiszeripar.
süti beállítások módosítása