Tervben volt visszatérnem az indokolatlan lisztmentes étrend témájához, mert találtam valamit egy német weboldalon.
A német lisztérzékenyek egyesületének egyik vezetője nemrég azt nyilatkozta, hogy a gluténtelen étkezés egy egészséges embernek semmi hasznosat nem ad, mert mivel éppen a glutén, ami miatt a kenyér, a sütemény vagy a kekszféleségek összeállnak, formájuk lesz, nem mállanak szét. Ha kimarad az összetevőkből, akkor annak érdekében, hogy ne gusztustalanságokat együnk, muszáj mással pótolni. Igen: mondjuk cukorral, mondjuk zsírral. Kifejezetten lebeszélne minket a gluténmentes fogyókúráról, mert ha mégis lisztérzékenyek lennénk (de nem tudunk róla), a tünetek csak akkor mutatkoznak, ha helytelenül táplálkozunk. Vagyis ha eleve lisztmentes kajákat eszünk, akkor a betegségünk sosem derül ki.
Azért egyes élelmiszergyártók is megérik a pénzüket: vannak a német áruházakban olyan sajtok és csokik - (Spanyolországban ásványvíz is) -, amikre azt írták, hogy "lisztmentes". Kár, hogy ezekben amúgy sincs ilyen anyag.
(Forrás: www.thelocal.de)