Már megint munkára akarnak minket sarkallni, vagyis hogy ne együnk félkészre gyártott élelmiszereket, mert akkor nekünk jaj. Nincs bennük szinte semmi tápanyag, főleg nem úgynevezett mikrotápanyag (ezek az antioxidánsok és a vitaminok), persze a kalóriatartalmuk meg jó magas. Én persze vidáman eszem ezeket a szemeteket, de azért közben arra gondolok, hogy ennek a gyártási láncolatnak az eleje is bizonyára a százhalombattai kőolajfinomító.
De ha valaki el is szánja magát, hogy véget vet ennek a léha és károsan könnyed életmódnak, akkor is nagyon nehéz kikerülni őket. (Vegyünk példát más területről: próbáljunk meg egy hónapig műanyag használata nélkül élni. Hátgörnyesztő.) De legalább a legcikisebbektől szabaduljunk meg. Mint például:
- Csirke nuggets. Az ipari ételcsinálás csúcsa. Azt hihetnénk, hogy jó sok protein van benne, közben ami a jó sok, az a zsír. A szénhidrát lenyomja benne a fehérjét. A legtöbb ilyen nuggets-szerűség erősen átsütött, dugig van transz-zsírral, ami nagyon gonosz dolgokra képes: sejtmembránokat deformál, s ezáltal könnyebben alakulnak ki metabolikus betegségek, mint például a kettes típusú cukorbetegség. Nézzetek utána, hogy mi az az MSG vagy a TBHQ, mert hogy ezeket az adalékanyagokat is tartalmazza a nuggets és nem tesznek jót, az biztos.
- Bubis üdítők. A cukor maga a gyilok, de ami még ennél is gázosabb, az a magas fruktóz-tartalmú kukoricaszirup, amit az ilyen szódák elkészítéséhez használnak. Károsítja a májat, a vércukorszintre pedig különösen veszélyes. Szóval jó dagadtnak lehet tőle lenni. Előre a csepp-alak felé! Arról nem is beszélve, hogy az eredetileg lúgos pH-jú emberi testet erőteljesen lökdösi a savas kémhatás felé, ami a rák keletkezésének melegágya, hiszen a lúgos kémhatás alatt nem tud kifejlődni. A savas kémhatás az immunrendszert amúgy általában is gyengíti.
- Virsli. Rengeteg só, nátrium-glutamát, nátrium-nitrát és egyéb tartósítószerek, mesterséges aromák, olcsó egészségtelen töltőanyagok, valamint mechanikusan lefejtett hús és baromfi a jutalma annak, aki ilyeneket eszik. A mechanikusan lefejtett hús magas hő használatával készül, így hát kampec minden tápértéknek.
- Bolti sütik, kekszek, muffinok, torták. Egy kategória alá gereblyéztük őket, mert ugyanaz a probléma velük. A már-már szokásosra ismételt túlzott só- és cukortartalmuk mellett a zsír sem kevés bennük. Lehetne ugyan az a zsír kevésbé testrontó, de hát a legolcsóbb, a leginkább megérős transzzsírok tobzódnak bennük, amiknek az a legnagyobb erősségük, hogy az élelmiszer élettartamát növelik (tovább pusztulhatnak ott a bolti pultokon) és hogy az állagot őrzik. Állítólag az ipari élelmiszertudomány egész kis alegysége foglalkozik az ételek textúrája fejlesztésével.
Azért a különböző ételbiztonsági szabályok miatt fülön lehet csípni azokat az élelmiszereket, amikből szinte csöpög a transzzsír. Az összetevők listáján azt kell keresni, hogy "hidrogénezett" vagy "részben hidrogénezett"-e a termék. Ha ez ott van, akkor elkaptuk a grabancukat.
(Forrás: www.epyk.com)