2013.08.04.
02:32

Írta: Gal Csaba Boogie

Csirke nuggets: fincsi, mi? Hát pedig azt ne!

Már megint munkára akarnak minket sarkallni, vagyis hogy ne együnk félkészre gyártott élelmiszereket, mert akkor nekünk jaj. Nincs bennük szinte semmi tápanyag, főleg nem úgynevezett mikrotápanyag (ezek az antioxidánsok és a vitaminok), persze a kalóriatartalmuk meg jó magas. Én persze vidáman eszem ezeket a szemeteket, de azért közben arra gondolok, hogy ennek a gyártási láncolatnak az eleje is bizonyára a százhalombattai kőolajfinomító.

De ha valaki el is szánja magát, hogy véget vet ennek a léha és károsan könnyed életmódnak, akkor is nagyon nehéz kikerülni őket. (Vegyünk példát más területről: próbáljunk meg egy hónapig műanyag használata nélkül élni. Hátgörnyesztő.) De legalább a legcikisebbektől szabaduljunk meg. Mint például:

  1. Csirke nuggets. Az ipari ételcsinálás csúcsa. Azt hihetnénk, hogy jó sok protein van benne, közben ami a jó sok, az a zsír. A szénhidrát lenyomja benne a fehérjét. A legtöbb ilyen nuggets-szerűség erősen átsütött, dugig van transz-zsírral, ami nagyon gonosz dolgokra képes: sejtmembránokat deformál, s ezáltal könnyebben alakulnak ki metabolikus betegségek, mint például a kettes típusú cukorbetegség. Nézzetek utána, hogy mi az az MSG vagy a TBHQ, mert hogy ezeket az adalékanyagokat is tartalmazza a nuggets és nem tesznek jót, az biztos.
  2. Bubis üdítők. A cukor maga a gyilok, de ami még ennél is gázosabb, az a magas fruktóz-tartalmú kukoricaszirup, amit az ilyen szódák elkészítéséhez használnak. Károsítja a májat, a vércukorszintre pedig különösen veszélyes. Szóval jó dagadtnak lehet tőle lenni. Előre a csepp-alak felé! Arról nem is beszélve, hogy az eredetileg lúgos pH-jú emberi testet erőteljesen lökdösi a savas kémhatás felé, ami a rák keletkezésének melegágya, hiszen a lúgos kémhatás alatt nem tud kifejlődni. A savas kémhatás az immunrendszert amúgy általában is gyengíti.
  3. Virsli. Rengeteg só, nátrium-glutamát, nátrium-nitrát és egyéb tartósítószerek, mesterséges aromák, olcsó egészségtelen töltőanyagok, valamint mechanikusan lefejtett hús és baromfi a jutalma annak, aki ilyeneket eszik. A mechanikusan lefejtett hús magas hő használatával készül, így hát kampec minden tápértéknek.
  4. Bolti sütik, kekszek, muffinok, torták. Egy kategória alá gereblyéztük őket, mert ugyanaz a probléma velük. A már-már szokásosra ismételt túlzott só- és cukortartalmuk mellett a zsír sem kevés bennük. Lehetne ugyan az a zsír kevésbé testrontó, de hát a legolcsóbb, a leginkább megérős transzzsírok tobzódnak bennük, amiknek az a legnagyobb erősségük, hogy az élelmiszer élettartamát növelik (tovább pusztulhatnak ott a bolti pultokon) és hogy az állagot őrzik. Állítólag az ipari élelmiszertudomány egész kis alegysége foglalkozik az ételek textúrája fejlesztésével.

Azért a különböző ételbiztonsági szabályok miatt fülön lehet csípni azokat az élelmiszereket, amikből szinte csöpög a transzzsír. Az összetevők listáján azt kell keresni, hogy "hidrogénezett" vagy "részben hidrogénezett"-e a termék. Ha ez ott van, akkor elkaptuk a grabancukat.

(Forrás: www.epyk.com)

43 komment

Címkék: ipari egészségtelen nuggets hőkezelt hot-dog édesített ásványvíz

A bejegyzés trackback címe:

https://specialisetrend.blog.hu/api/trackback/id/tr235444248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nick Leeson 2013.08.04. 21:18:02

Köszönjük a rohadt nagy élelmiszer ipari előadást! Most őszintén! Van még olyan marha a világon aki ezt nem tudja?
Szerinted van annyi tehén, meg csirke, meg disznó a világon, hogy csak a modern világ lakossága jól lakjon nap mint nap? Hát elmondom neked, hogy NINCS! Pl. az amcsiknál a marha tenyésztés már olyan szinten megy, hogy amit kifinganak metánt a marhák, az már melegház hatást produkál a légkörben, bizonyos helyzetekben! Ráadásul Afrikában így is éheznek.
Tehát ha még nálunk se fogyna a sufni nugets. Akkor mi lenne?
Egyébként vegyél színhúst, minden nap órákig főzzésel, süssél, és végül gondolkozz el azon mit zabált az a marha, vagy csirke, amire Te azt hiszed, hogy olyan rohadtul egészséges! Ugyanis kukoricát sem lehet annyit termelni, hogy elég legyen az állatoknak és az embereknek is...

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.04. 21:49:11

"Arról nem is beszélve, hogy az eredetileg lúgos pH-jú emberi testet erőteljesen lökdösi a savas kémhatás felé, ami a rák keletkezésének melegágya"

Bár már az elején is voltak kétes dolgok, de innentől már nem olvastam tovább... No comment.

különvélemény 2013.08.04. 21:50:32

A magadfajta balfaxok miatt van margarin, erre betámadod a margarint a transzzsírsav miatt?
...

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.08.04. 22:19:10

@Ensiada Arkoveitie: e szerint nem csak én látom kapitális baromnak a t. szerzőt. :D
Én is eddig jutottam az olvasással, bár már előtte is mászott felfelé a vérnyomásom.
Csak tudnám, mijafaszé raknak ilyen állatságokat a címlapra! Miattunk, mert biztosan rákattintunk, hogy elküljdük a 'csába az íróját? :D

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.08.04. 22:20:20

@Ensiada Arkoveitie:
"ami a jó sok, az a zsír. A szénhidrát lenyomja benne a fehérjét"
Azért ez se rossz.
Zsír, mint szénhidrát. Kurvanagy szakértő itt valaki! :DDDD

BSz 2013.08.05. 00:07:29

Az emberi vér ph-ja állandó. Ha nem akkor betegségről beszélünk. Étel / ital azt nem befolyásolja.

Persze sokkal egyszerűbb a dívány típusú internetes honlapok mémjét felvenni és azt szajkózni :-/
Amit elég gyakran, sokszor mondanak, sok forrásból, az igaz lesz :-(

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.08.05. 00:27:17

@BSz: a dívány is elkurvult? Ekkora baromságokat emlékeim szerint nem szoktak elkövetni, ez inkább a velvet privilégiuma.

knowledge tree 2013.08.05. 04:51:56

az eredeti cikkben említett soda pop magyarul nem édesített ásványvíz. ennek nincs is sok értelme :) az amerikaiak a "soda"-t gyűjtőfogalomként használják, lényegében minden szénsavas üdítőital (pl a kóla is) soda

knowledge tree 2013.08.05. 05:10:37

@álfirkász: én úgy értelmeztem, hogy zsírból van a legtöbb, és még a szénhidráttartalma is magasabb a fehérjetartalmánál

fordulo_bogyo 2013.08.05. 05:13:35

Butasagok tarhaza ez a cikk, ha nem hargszol meg erte.

2013.08.05. 08:04:00

A hús hő hatására elveszti tápértékét.

The more you know.

Sikamlós Jim DiGriz 2013.08.05. 08:08:34

Dejszen ez csak valami fordítás lesz, mert a hotdog az nálunk virsli, meg a HFCS/MSG sem igazán mennek itthon, ha jól emlékszem. Boogie, boogie, a Someday Baby jobb volt.

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2013.08.05. 08:19:33

Boogie, maradj a zenélésnél, az jobban megy, és ne fordíts hibásan angol cikkeket.

mennyémá 2013.08.05. 08:47:55

ehhh..nem értitek. ez a hírcsárda élelmiszer tudományi alblogja. :D

sparklie (törölt) 2013.08.05. 08:51:41

Mechanikusan lefejtett hus.
Tudtommal ha kessel megtiszitom a csirket, felvagom darabokra, vagy lefejtem a hust a disznorol, az os mechanikusan lefejtett hus lesz. Mechanikusan kiklopfolom, mechanikusan felszeletelem, mechanikusan apritom, mechanikusan megragom es mechanikusan lenyelem.
Aztan johet a kemiai resze a taplalkozasnak, mivel a gyomorban mar pepszin es sosav dolgozik.

"Arról nem is beszélve, hogy az eredetileg lúgos pH-jú emberi testet erőteljesen lökdösi a savas kémhatás felé, ami a rák keletkezésének melegágya, hiszen a lúgos kémhatás alatt nem tud kifejlődni. A savas kémhatás az immunrendszert amúgy általában is gyengíti." - aha, ha felborul a pH-d, akkor meghalsz. Siman meghalsz, nem rakot kapsz, hanem ott helyben kinyiffansz. Ez a lugositunk tema nagyon altudomanyos. Eleve amikor lenyeled a meregdraga "lugos" asvanyvizedet, akkor a gyomrodban maris kapja a sosavat, ami kozombositi, akarmennyire is lugos volt. Szoval maradjunk annyiban, hogy az embert pH-jat nem a savanyukaposzta meg a tej alakitja, lokdosi ilyen-olyan iranyokba, hanem a szervezet allitja be magatol.

"...amit az ilyen szódák elkészítéséhez használnak." - baromarcu! a soda az US-ban minden szensavas uditot jelol. Esetleg egyes helyeken "pop"-ot is hallgatsz soda helyett. A magyar szodaval, bubis vizzel vajmi keves rokonsagot mutatnak.

Tovabba a hokezelestol nem kampec minden taperteknek. Kicsit osszetettebb ez a kerdes annal, hogy ennyivel elintezzuk.

Aki nem ert a biokemiahoz, elelmiszerekhez, orvostudomanyhoz, az ne irjon cikket ilyen temaban, ha meg angolul se tud, akkor ne forditson-ferditsen google translate-tel angol baromsagokat magyar baromsagokra.

Mária 2013.08.05. 09:00:45

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

A lényeg, hogy az emberek azt HISZIK, hogy az a finom.

@Nick Leeson:

Talán be kellene fejezni azt a szokást, hogy az emberiségnek az egyébként is túlhízott, saját zsírjában fuldokló fele halálra tömi magát olyan kajákkal, és akkora adagokkal, amiben nagyjából ötször annyi kalória van, mint amennyire szüksége lenne, hogy visszafogyjon a normál súlyára.

Lassan olyan lesz a nyugati világ, mint egy világméretű hizlalda, ahol azért tartják a sok zsírsertést, hogy saját munkájával termelje ki azt a pénzt, amit azután a szemétkaja-gyártókhoz, a gyógyszercégekhez, a kórházakhoz meg a csodadiéta-árusokhoz csorgat.

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2013.08.05. 09:20:28

@sparklie: A Mechanically separated meat szakkifejezés arra vonatkozik, amikor az értékes hús lefejtése után a maradékot nagy nyomással átküldik egy fémszitán és így néz ki:

banoosh.com/wp-content/uploads/2013/05/734448_531486570219404_1534440801_n.jpg

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.08.05. 09:34:43

@sparklie:
" akkor a gyomrodban maris kapja a sosavat, ami kozombositi, akarmennyire is lugos volt."
Azért ne essünk túlzásokba! Ha némi marónátron/nátronlúg is van benne, azt a gyomorsav már nem fogja közömbösíteni. ;)

sparklie (törölt) 2013.08.05. 09:36:34

@Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos: Igen, ez nagyjabol a pepihusnak becezett szornyuseg, leginkabb kotoszoveti allomany huskent eladva. Errol tudtam en is, csak mechanikai lefejtes alatt en az ertekes hus lefejteset is ertem.

kombany12 2013.08.05. 09:49:36

oszt akko most mit egyek? nyershúst?

2013.08.05. 11:31:03

Csirke nuggetset itthon főleg a McDonald's árusít, így elzarándokoltam a meki honlapjára: a Magyarországon kapható nuggets 4 darabos adagjában 12g szénhidrát, 11g fehérje és 9 g zsír található, 175 kcal energiát tartalmaz. A cég termékei Európában nem tartalmaznak érdemi mennyiségben transzzsírsavat.

Aki ad magára, az természetesen ne egyen ilyen szörnyűséget, inkább vegye be magát a vadonba és pusztakézzel fogjon magának egy fácánt. Darabolja fel pattintott kőeszközökkel, füstölje meg frissen tört ágakon, egyen hozzá gyökereket és bogyókat, majd oltsa szomját friss forrásvízzel. A többiek nyugodtan fogyaszthatnak nuggetset is.

Macropus Rufus 2013.08.05. 11:45:30

@Ensiada Arkoveitie: egyenlőre ne ítéld el!
Több helyen lehet erről olvasni. Valami miatt a rákos sejtek jobban tolerálják a savas, mint a lúgos környezetet.

Pierr Kardán 2013.08.05. 11:58:57

Nos igen, oda jutottunk, hogy a Coca-Colára büszkén ráírhatják, hogy csak természetes összetevőket tartalmaz...

Borenbukk 2013.08.05. 12:18:06

@Macropus Rufus: Ez altalaban elkepzelheto, csak az emberi testben nem.

zZz 2013.08.05. 12:33:10

@Sikamlós Jim DiGriz: használta a rövidítést, ennyi. Először kukoricaszirupot írt, utána csak simán egyszerűsített.
Amúgy meg olvasgass összetevőket, elég gyakran fogsz cukorral, kukoricaszörppel, glükóz-fruktóz sziruppal és egyebekkel találkozni. Tkp. nehezebb olyat találni, amiben nincs cukor vagy szirup.

zZz 2013.08.05. 12:36:24

@Luke SW: ja, nyugodtan fogyasszon nuggets-et, ha cukrot akar zabálni csirke helyett.
Azt tudtad-e, hogy 100g csirkemellben kb. 20g fehérje és 1g szénhidrát (az sem cukor)? Akkor most rakd össze, hogy a túróban van a nuggetsben csak 11g fehérje és 12g szénhidrát. A rántás jelentős része cukor, mint ahogy a grillezett húsokat és a salátát kivéve minden mekis cucc tele van cukorral (melynek elsődleges forrása az olcsó és függőséget okozó HFCS).

Avatar 2013.08.05. 12:44:28

"Ne aggodalmaskodjatok hát, és ne kérdezgessétek: Mit eszünk, mit iszunk?" (Mt 6.31)
"Nem az szennyezi be az embert, ami a szájába kerül, hanem ami elhagyja a száját, az szennyezi be az embert." (Mt 15.11)

:)

2013.08.05. 13:45:38

@zZz: Hűha. Becsúszott néhány félreértés.
1. Az említett adatok nem 100g-ra vonatkoznak hanem a 4 db-os kiszerelésre. Van egyébként 2 összetevő, ami nélkül az összehasonlítás kissé féloldalas: rost és víz, ami a csirkemell 75%-a.
2. Bár nem sokat értek sem a főzéshez, sem az élelmiszeripar fortélyaihoz, de utolsó ismereteim szerint a panír elkészítéséhez elsősorban lisztre és zsiradékra van szükség, nem cukorra, pláne nem szirupra, mert ezektől nem lesz a rántásnak teste. Cukrozni persze bármit lehet az íze kedvéért.
3. A kiegyensúlyozott táplálkozáshoz önmagában a natúr csirke legalább annyira nem megfelelő, mint a rántottcsirke vagy mint a nuggets. Az energiabevitel kb. 15-20%-át kell fehérjéből fedezni, ez a natúr csirkénél látványosan nem teljesül.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.08.05. 14:32:40

@zZz: nem tudom, felétek hogy szokás panírozni, mifelénk zsemlemorzsa+liszt+tojás dívik. Abban meg relative kevés a cukor, bár a szénhidrátok (liszt, zsemlemorzsa) jelen vannak. :D
Ennyi ökörséget honnan a kis faszomból szedtek össze a konteos baromságaitokhoz?

Rézfánfütyülő fűzangyal 2013.08.05. 15:25:32

Teljesen egyetértek a bloggerrel. Ez az oka, hogy az emberi faj már évekkel ezelőtt kihalt. Béke poraira.
Hogy mégis itt vagyunk, az elegendő bizonyíték arra, hogy a fennemlített egy hülye! Fogalma sincs semmiről, de mondja a magáét. Kár korrigálni, észérvek, tények nem hatják, meg,még válaszra sem méltatja azokat!

Rézfánfütyülő fűzangyal 2013.08.05. 15:34:54

Az igazi baj, hogy diétetikus, és ha ilyen tanácsokat ad a betegek diétáira, abba bele is lehet halni, vagy legalábbis nem segíti a gyógyulást!

Sikamlós Jim DiGriz 2013.08.05. 16:09:43

@zZz: nem azzal volt a bajom, hanem hogy az ezekre panaszkodás klasszikus amerikai dolog. Közben viszont utánanéztem a kukoricaszirupnak és az MSG-nek, és valóban, itthon is elég gyakran használt cuccok, szóval az én világképem volt elavult és/vagy hiányos.

(a hotdog attól még virsli itthon, és ahogy mások írták, a szóda meg nem üdítő, na).

zZz 2013.08.05. 20:00:30

@Luke SW: mindegy, az arány a lényeg. Több a szénhidrát, mint a fehérje, ami persze részben lehet a lisztből (fehér liszt esetén ugyanúgy szar), de ne legyenek kétségeid, a meki mindent cukroz, csak azt nem, amibe nem tudja belerakni (grillhúsok, saláta). A hamburgerzsemlében is cukor (HFCS) van.

@álfirkász: amellett, hogy a fehér liszt is szép lassan hazavágja a szervezeted, ne aggódj, a mekis rántásban is simán ott lehet a cukor. Ha már a zsemléjüket cukrozzák ugyebár.

@Sikamlós Jim DiGriz: a virsli és a szóda része jogos volt, nem is arról beszéltem.
Amúgy, nem pusztán amerikai dolog erről panaszkodni, legfeljebb arról van szó, hogy itthon még elég kevesen tájékozottak egyrészt arról, mi minden van cukrozva és pontosan mit is művel a cukor a szervezettel ilyen mennyiségben.
Menj el egy élelmiszer boltba és nézd végig a felvágottak, virslik összetevőit, mindben lesz valamilyen cukor (cukor, szacharóz, glükóz/szőlőcukor, fruktóz/gyümölcscukor, HFCS, kukoricaszörp, -szirup, glükóz-fruktóz-szirup (utóbbi 4 amúgy ugyanaz)).
Hogy ez most leginkább az USA-ban sláger téma, az nem véletlen, ugyanis egyrészt ez az egész cukorral ízesítünk mindent téma tőlük származik, ők exportálták más országokba, ahol most ugyanazok a problémák jelentek meg, amik náluk is vannak (lásd pl. Japán, az amerikai kajának köszönhetően romlik az általános egészségi állapot, ill. csökken a várható élettartam), másrészt náluk okozza a legnagyobb problémát a jelenség.

Garfimaccs 2013.08.05. 20:34:54

Ezek a kaják az ostoba sötét bunkóknak készül, akik itt le is tették a voksukat melletük. Nagyon jól van ez így, valóban nem lenne elég a természetes táplálék mindenkinek. Egyék a droidok a szemetet, mi majdcsak elleszünk valahogy :-)

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.08.05. 20:44:31

@zZz: te szerencsétlen hülye! Nézz már meg egy kenyér vagy zsömle receptet! Mindben van cukor! :D
(az ilyenek miért akarnak folyton szakérteni...)

És ugy cukor és cukor közt is van különbség, nem is kevés. De csak terjeszd a hülyeségeidet!

Garfimaccs 2013.08.05. 20:46:24

Azokat a gyerekeket sajnálom, akiket az agyhalott anyjuk ezekkel mérgezi.... kedvencem a " habzásgátló adalék "...

www.organicauthority.com/foodie-buzz/what-is-in-fast-food-chicken-hint-its-not-chicken.html

zZz 2013.08.06. 10:26:58

@álfirkász: a stílus maga az ember.

Ja hogy az már mindegy, hogy mennyi is van benne, értem! Tehát hogy van 100g tésztában 2g cukor vagy 20g, érdektelen.

És ki mondta, hogy nincs különbség az egyes cukrok között? De azt elhiheted, hogy egyikből sem tesz jót a sok.
süti beállítások módosítása