2012.01.18.
08:30

Írta: nagylátószög

Gyógyhatású gombák

 Dr. Margarethe Stock élelmezésbiológus szerint a gombafehérje az általános táplálkozási folyamaton belül kiegészítő szerepet tölthet be. Ha a gombákat fõzelék félékkel, vagy salátákkal vegyesen fogyasztjuk, az úgynevezett keverékhatás (komplettálás) áll elõ: a gomba és a többi táplálék fehérjéi kiegészítik egymást. Így a szakszerűen megtervezett táplálék felvételével elérhető, hogy a vegyes eredetű fehérjét jobban hasznosítsa a szervezet, mint a két fehérjét külön-külön.

 
A gombafehérjék - különösen a csiperke - fehérjéjének kiváló a biológiai értéke, nagyon jól emészthető. A gombák - a különböző zöldségfélékhez hasonlóan - a purinszegény élelmiszerek közé tartoznak. Emiatt is igen hasznosak egyes anyagcserezavarok kezelésekor javasolt diétás ételekbe, például köszvényben szenvedő betegek számára. 
A purinok az emberi szervezet számára nagyon fontos molekulák, ugyanis a sejtmag elengedhetetlen alkotóelemei, nukleinsav-származékok, de külön nem kell bevinnünk táplálékkal a szervezetünkbe. A sejtek anyagcsere-folyamatai során, a purinok lebontásakor húgysav jön lét-re, amit a vese választ ki. A húgysavat tehát részben saját sejtjeink anyagcsere-folyamata termeli. Másrészt viszont a táplálék sejtmagjainak lebomlása során is keletkezik húgysav. Ebből következik, hogy a táplálékkal felvett purinok maguk is növelik a szervezet húgysavtartalmát. E töményebb húgysavoldatból só csapódhat ki, kristályos alakban. A köszvényesek fájdalmas ízületi gyulladásait ezek a kristályok okozzák.
 
Jellemző, hogy a gombákban nincs keményítő, ezzel szemben annál több mannitot tartalmaznak. A mannit egy cukorféleség, amely különösen az Ótestamentumban említett mannában fordul elő. Főleg a cukorbajosok számára alkalmas cukorpótló. A mannit a cukornál sokkal lassabban szívódik fel, a vérben nem emelkedik a cukorszint. Egy cukorbeteg tehát nyugodtan elfogyaszthat akár 20 dg friss csiperkét anélkül, hogy azt be kellene számítania a napi diétájába.
 
A gombák nyers rostja igen sok hemicellulózt tartalmaz. A hemicellulóz pedig hamar a jóllakottság érzését is kelti. Ez olyan előnyös tényező, amelyet a túlsúlyosak étrendjének tervezésekor figyelembe lehet venni. A hemicellulóz egyúttal gyarapítja a széklet tömegét és ezáltal gyorsítja a táplálék áthaladását a bélcsatornán. Ezzel csökkenti az emésztőszervi rákok kialakulásának veszélyét.
 
A rókagomba például jelentős A-provitamint tartalmaz, a laskagomba igen jó B1-vitaminforrás, minden gomba nagy mennyiségű B2-vitamint, jelentős niacint, folsavat tartalmaz. A pantoténsav tekintetében a gombák a legtöbb zöldségfélét, de még a húsokat is felülmúlják! A gombákban még egy igen fontos vitamin található meg nagy mennyiségben, az ergoszterin, a D-vitamin elő vitaminja. A D-vitamint a szervezet — napfény segítségével — szintetizálni tudja az elő vitaminból.
 
Nátriumszegény kosztolásra főleg a zöldségfélék és a gyümölcsök alkalmasak, de még jobban használhatók erre a célra a gombák, mert nátriumtartalmuk nem éri el a zöldségfélék nátriumtartalmának felét, vagy harmadát sem. A gombák a káliumban gazdag élelmiszerek közé tartoznak. Mivel kis nátrium- és nagy káliumtartalmuk van, különösen ott alkalmazhatók diétás célokra, ahol magas vérnyomásban szenvedő páciensek számára állítanak össze megfelelő étrendet. Végezetül a gombák különösen hasznos vasszállítók. 
 
Még a legkiválóbb összetételű ételt sem kedvelik, ha nem ízletes. A friss gombáknak az ízük, zamatuk utánozhatatlan. Több mint száz olyan anyagot mutattak ki, melyek a különleges aromát okozzák. Ezek olyan speciális fűszeres ízt produkálnak, amely a diétás kosztban az utólagos sózást feleslegessé teszi és minden egyéb fűszerezés is elhagyható. A shii-take aromája például annyira egyedülálló, hogy más ételekből is kiérezhető és maga akár fűszerként is szerepelhet. A gombák zamatanyagai étvágygerjesztők. Fokozzák az emésztõnedvek kiválasztódását és serkentik a bélműködést. Ezáltal az étel könnyebben emésztődik, és jobban hasznosul.
 
Mivel a testsúlycsökkentő, cukorbaj- vagy köszvényellenes, esetleg vérnyomást szabályozó vagy más hasonló diéta esetén a gyógyító gombát folyamatosan kell fogyasztani, csak olyan fajok jöhetnek számításba, amelyek egész évben rendelkezésre állnak. Ilyen a fehér-, és barna csiperke, a laskagomba, bioboltokban a shii-take.
A friss gombát mindig hűtőszekrényben, illetve 2-4 C fokos helyen kell tárolni. Általában nem kell hámozni, csak lemosni a földmaradványt, és kivágni az esetleges sérült, férges részeket. Mindig zárt edényben készítsük.
Csak termesztett, vagy megbízható forrásból származó, ellenőrzött gombát fogyasszon!
 
A LASKAGOMBA
Japán kutatóknak sikerült a laskagomba vizes kivonatával különböző daganatok növekedési sebességét csökkenteni. Igazolták a laskagomba koleszterincsökkentő hatását is. A hagyományos kínai gyógyászatban a laskagombát a vénák erősítésére és az inak lazítására használták. A modern kínai gyógyászat a szárított és porrá őrölt gombatermőtestet nagyon hatásosnak tartja a lumbágóra, a végtagok és inak merevségének kezelésére. Fogyasztható a szárított gombaporból naponta 3-9 gramm ételbe, teába keverve. Friss gombából a napi adag 3-9 dg tetszés szerint ételnek elkészítve.
 
A CSIPERKEGOMBA
Csak a friss csiperke teljes értékű táplálék. A konzervált gomba anyagainak jelentős része elvész. Jól alkalmazható fogyókúrás diétáknál, de kívánatos lenne, ha köszvényben, cukorbetegségben és magas vérnyomásban szenvedők is naponta fogyasztanák. Kevés purin-, nátrium- és glükóztartalma párosul a sok káliummal, vitaminnal, ballasztanyagokkal. A vérnyomás csökkentő anyaga a tirozináz. Mivel fokozza az anyatej termelődést, szoptatós anyák számára napi fogyasztása ajánlott. Kísérletekben a csiperke-termőtestek meleg vizes kivonatával a kínai kutatók a szarkóma-180 kezelésekor 90 %-os növekedésgátlást értek el. Hasonló hatást tapasztaltak a Gramm-pozitív és Gramm-negatív baktériumokkal kapcsolatban is. A friss gomba egész évben kapható, ezért szárítással nem is foglalkoznak. Javasolt gyógyadagja a fenti betegségeknél heti 3 alkalommal 10-15 dg friss gomba.
 
AZ ÓRIÁS PÖFETEG
A gomba már évszázadok óta szerepel a népi gyógyászatban. Spóraporát nehezen gyógyuló sebek kezelésére, valamint nehezebb műtétek, amputációk utáni vérzéscsillapításra használták. A homeopátia még ma is alkalmazza. A gomba spóráiból készített D6-D3 tinktúrát sokoldalúan használják vérszegénység ellen, a vénákban bekövetkező szűkület és vértódulás ellen, sömörszerű bőrbetegségek kezelésére, emésztőszervek krónikus gyulladása esetén. Kínában a pöfetegspórával eredményesen gyógyítanak daganatokat, gennyes fekélyeket, keléseket is, mézzel keverve torokgyulladásra adják. Belső használatra a gombából készített teát javasolják, amelyet a szárított termőtestből készítenek. A tea hatásosan gyógyítja a mandulagyulladást, a bronchitiszt és más bronchiális panaszokat. A friss gomba rántva a legfinomabb.
 
A GYAPJAS TINTAGOMBA
Kiváló étkezési gomba. A távolkeleti népi gyógyászat a tintagombát az emésztés serkentésére és az aranyér gyógyítására javasolja. Kísérletekben a rosszindulatú kötőszövet- és támasztószövet-daganatok, a szarkóma-180 fejlődésének 100 százalékos gátlását észlelték, és az Erlich-féle karcinóma 90 %-os gátlását tapasztalták. Igen érdekes a gomba vércukorszint csökkentő hatása. Erre a célra naponta 10-20 dg friss gombát javasolnak kíméletesen megszárítva és porítva. Ez szárítva 1-2 dg-nak felel meg. Fogyasztható pl. joghurtba, vagy levesbe keverve.
 
 
A SHII-TAKE
A shii-take Kelet-Ázsiában honos, fán élő gomba. Kínában és Japánban mintegy 2000 éve ismert kitűnő csemege. Gyógyhatása miatt is nagyra becsülik. A shii-take azok közé a kiváló étkezési gombák közé tartozik, amelyeknek egészen különös a zamatuk. Fokhagymára emlékeztető szaga a lentionin nevű anyagtól származik. Fontos fehérje- és káliumforrás, tönkjében cink is van. Ez azért jelentős, mert a cink fontos szerepet játszik az immunrendszer aktivizálásában. Proteinjében valamennyi aminosav megtalálható! Különösen leucinban és lizinben gazdag. 40% esszenciális aminosavat tartalmaz! Jelentékeny B1- és B2-vitamin bősége, valamint ergoszterin tartalma, amely a D-vitamin elő vitaminja. Különösen ajánlott vegetárius táplálkozás esetén. Több betegség gyógyítására használták, mint a meghűlés, kanyaró, tüdőgyulladás, gyomorfájás, fejfájás, általános gyengeség, vízkórság, feketehimlő. A Ming dinasztia idején a híres orvos Wu Shui életelixírnek nevezte el. Japánban egyéb betegségeket is kezelnek vele, gyomorfekélyt, köszvényt, székrekedést, rövidlátást, allergiákat, aranyeret, neuralgiát, és szexuális zavarokat. Azt is javasolták, hogy a magas vérnyomás gyógyítására a beteg fogyasszon több héten át rendszeresen shii-takét. A gomba micéliumát is használják. A kivonatot még autoimmun betegségek gyógyítására is adják, valamint bőrbetegségek gyógyítására fürdővízadalékként ajánlják. Lentinan nevû hatóanyaga az immunrendszer serkentésén keresztül gátolja a tumorsejtek osztódását. A korszerű tudományos kísérletek bizonyították, hogy a shii-take hatásosan védi a szervezetet az influenza-A vírus ellen. A védettség oka, hogy a szervezetben interferon képződik, amely gátolja a vírusok szaporodását. Jó hatást értek el krónikus májgyulladásnál, és a magas vércukorszintet okozó diabetes-2-ben szenvedő betegeknél. Migrénnél naponta 5 g-t szedtek be a preparátumból, és 5-7 nap alatt tünetmentesek lettek. Az ízületi gyulladásos és reumás betegeknek hasonló dózis hatására 6-8 nap után jelentősen csökkentek a fájdalmaik. Hat hétig tartó kezelésre még a kisebb mértékű deformációk is visszafejlődtek. Egyes betegek teljesen meg is gyógyultak. A Távol-Keleten ma a shii-takét mindenütt ott vetik be gyógyszer gyanánt, ahol a betegség kiváltását és erősödését az immunrendszer gyengülésével magyarázzák. Ilyen a rák, az AIDS, az allergiák, az influenza és a meghűléses betegségek. Fokozza a szexuális vágyat. Napi adagként attól függően, hogy a cél megelőzés vagy már gyógyítás, 6-16 gramm szárított gombát javasolnak, ami 6-16 dg friss gombával egyenértékű.
----------
 
Gyógyászati célra hozzáférhető még:
 
Fekete fafülgomba
A kínai konyha jellegzetes gombája felhőfülgomba néven. Ehhez hasonló a fafülgomba /Auricularia polytricha/. Mindkét fajt termesztik és főként szárítva hozzák forgalomba. Az előzőt inkább a kevergetve sütött ételekhez használják állagjavítóként és amiatt, hogy jól magába szívja más ízesítők zamatait. Az utóbbit inkább levesekhez használják fel. Megemlítendő e gomba gyógyhatása is: gyulladáscsökkentő tulajdonsága van.
 
A bodzafagombát bokráról leszedik, meleg vízben áztatják és a beteg szemre kötik (Vajkai Aurél: A gyűjtögető gazdálkodás Cserszegtomajon. Néprajzi Értesítő XXXIII. 231-258., 1941: 240). Sőt Szombathely vidékén hallottak róla, hogy porát a pecsétviaszgomba porával együtt jónak tartják daganatos megbetegedések, tumorok kezelésére. (Kalauz József közlése) Régi adatunk is van gyógyszerként való felhasználására. Például Újhegyi Istvánnak Apafi Anna számára írt, a XX. század közepén elkallódott Orvosságos könyvében (1677): „”Borzafán az mely gomba terem, szedd meg, vesd meleg vízben, azután vedd ki, s az szemefájó embernek kösd az vak szemére”
 
GANODERMA, a növények királya.
A Ganoderma /pecsétviasz gomba/ nem véletlenül a növények királya. Olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mellyel semmilyen más növény a földön.
Amennyiben környezet-szennyezés éri nem növekszik tovább és elpusztul.
/Régen a Pilisben is előfordult, de mára…/
Ezért nagyon ritkán található meg a természetben, elsősorban Japán és Kína magasabban fekvő részein lelhető fel. A régebbi időkben a Japán császár fenntartotta a jogot arra, hogy a talált pecsétviasz gombát beszolgáltassák. Amennyiben ez nem történt meg és a dolog kitudódott, a megtalálónak fejét vették! Vajon mit tudhat ez a csodálatos gomba, ha képesek voltak érte embereket lemészárolni?
Bizonyára azok az egészen különleges tulajdonságai azok, melyek ilyen értékessé tették.
A világ egyetlen növénye, amely szerves Germániumot tartalmaz, márpedig a Germánium erős antioxidáns hatással és szabadgyök lekötő képességgel rendelkezik. Azt tudjuk, hogy ezek a hatások a daganatos betegségek elleni küzdelemben az első helyen állnak.
Szinte nincs olyan betegség, melyet nem tudna legyűrni, ha türelemmel szedjük.
 
 
 
 
forrás: Temesvári Gabilla-temesvarigabi.eoldal.hu
 

Szólj hozzá!

Címkék: cukorbetegség vitamin koleszterin gomba székrekedés immunrendszer magas vérnyomás shiitake

A bejegyzés trackback címe:

https://specialisetrend.blog.hu/api/trackback/id/tr363541345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása