2012.01.05.
13:30

Írta: nagylátószög

A mesterséges édesítőszerekről

 Az édes íz szeretete velünk született tulajdonság, már az újszülöttek is ösztönösen előnyben részesítik többi ízzel szemben. A különböző eredetű cukrok jelentős kalóriatartalma miatt (illetve cukorbetegek számára készült élelmiszerekben) manapság egyre több termék előállításánál használnak mesterséges édesítőszereket.

Ezek olyan anyagok, amelyek sokkal erősebb édesítő hatással rendelkeznek, mint a cukor (vagyis jóval kevesebbet is kell belőlük használni), energiatartalmuk pedig elhanyagolható. Ide soroljuk azaszpartámot, az aceszulfám-K-t, a szacharint és a ciklamátot.
 
Megvásárolhatjuk őket szilárd (tabletta, por) alakban vagy folyékony formában is; önmagukban vagy egymással kombinálva is.
A szacharin a legrégebben ismert mesterséges édesítőszer, hátrányaként említik, hogy hőhatásra bomlik, így főzésre nem használható. Vannak, akik érdekes, fémes utóízről számolnak be fogyasztása után.
 
Állatkísérletekben, amelyek során az állatok nagy mennyiségű (jóval nagyobb mennyiséget annál, mint amennyit egy ember testsúlykilogrammra vonatkoztatva elfogyaszt) szachraint kaptak, néhány esetben leírták hólyagrák kialakulását. Azonban a kísérletek megismétlése során ezt nem tapasztalták, így ezidáig sincs arra bizonyíték, hogy a vegyület károsítaná az egészséget.
 
A legismertebb édesítők, és azok hatásai
 
Az aszpartám két aminosavból, aszparaginból és fenilalaninból áll. Lebomlása során ezek, valamintmetil-alkohol keletkezik kis mennyiségben. Több betegség kialakulásával is kapcsolatba hozták már (daganatos betegségek, sclerosis multiplex, diabetes mellitus), azonban a vizsgálatok során nem mutattak ki egészségkárosító hatást. Nem alkalmas sütéshez, mert édes íze csökken, azonban a már kész ételek ízesítésére alkalmas.
Az aceszulfám-K az újabban felfedezett édesítőszerek közé tartozik. Bírja a hőhatást is, mellékíze nincs, viszont elég drága.
A ciklamátot szintén kapcsolatba hozták daganatos betegségekkel, azonban ebben az esetben sem bizonyított az ok-okozati összefüggés. Ennek ellenére például az Egyesült Államokban nem engedélyezett a használata.
 
A fentiek alapján megállapíthatjuk, hogy a mesterséges édesítőszerek alkalmazása a szokásos mennyiségben nem jelent veszélyt, bizonyos esetekben (cukorbetegség) szükségszerű is; azonban például kisgyermekek esetén inkább kerülendők.
 
 
forrás: WEBBeteg - Szimuly Bernadett
 

Szólj hozzá!

Címkék: édesítőszerek

A bejegyzés trackback címe:

https://specialisetrend.blog.hu/api/trackback/id/tr163505867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása