2012.02.14.
08:30

Írta: nagylátószög

Szőlővel a szívbetegség és a cukorbetegség ellen

 A porított szőlő hatékonyan megvédte a kísérleti patkányokat a koszorúér-betegségtől és a cukorbajtól. A biztató eredményeket a Kísérleti Biológia nemzetközi kongresszusán ismertették Kaliforniában.

 
 
Orvosi vizsgálatok
 
Az orvosok már régóta megfigyelték, hogy bizonyos betegségek, panaszok gyakran együtt, halmozottan fordulnak elő. A cukorbetegség és a magas vérnyomás fontos kockázati tényezője a koszorúér-betegségnek, de ezek a betegek legtöbbször fölös kilókat viselnek magukon, és a koleszterinszintjük is emelkedett.
Az előbbi, népbetegségnek számító - csak az Egyesült Államokban 50 millió főt érintő - tünetek együttesen a metabolikus tünetcsoport elnevezést kapták, amelynek megelőzésére, kezelésére világszerte folynak a kutatások.
 
Kutatás
 
E. Mitchell Seymour vezetésével az U-M Kísérleti Laboratórium kutatói olyan patkányokat tanulmányoztak, melyek eleve hajlamosak elhízásra. A kisérleti állatok sok zsírt tartalmazó, jellegzetes amerikai étrendet fogyasztottak. A patkányok egyik csoportja ehhez a koszthoz három százaléknyi mennyiségben szőlőport is kapott.
 
A kutatók ugyanakkor a piros és fehér szőlő keverékéből készült táplálékkiegészítőnek megfelelő mennyiségű kalóriatöbbletet a kontrollcsoport állatainak étrendjébe is beleillesztették. A pártatlanság érdekében leszögezték, hogy a szőlőport készítő cég az értékelt adatokat nem ismerhette.
 
Három hónapon keresztül kapták a patkányok a különleges étrendet. A két patkánycsoport súlyában nem volt különbség. Ezzel szemben a szőlőporral kezelt kísérleti állatok szívműködése mérhetően javult, a koszorúér-betegségre jellemző, gyulladásos eltérések is csökkentek.
 
 
Miért pont a szőlő jó a cukorbetegségre?
 
Steven Bolling, az U-M Kardiovaszkuláris Központ szívsebésze és a kutatólaboratórium vezetője szerint azok a laboratóriumi leletek, melyek a szívinfarktushoz vezető érelváltozásokra jellemzőek, a szőlőből készült por fogyasztása esetén jó irányba mozdultak el.
"A metabolikus tünetcsoport tüneteinek javulása valószínűleg annak köszönhető, hogy a szőlőben található antioxidánsok védték a szívizom sejtjeit a károsító hatások ellen. A patkányoknál a kezelés fékezte az érelmeszesedés kifejlődését, és a szív lényegesen épebb maradt" - mondta.
 
 
forrás: macosz.hu
 

Szólj hozzá!

Címkék: cukorbetegség szív szőlő

A bejegyzés trackback címe:

https://specialisetrend.blog.hu/api/trackback/id/tr404038630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása