2011.12.15.
12:51

Írta: Akker

Gyógyíthatóvá válik a cukorbetegség?

 Tudósok áttörést értek el az 1-es típusú diabétesz kezelésében. Potenciális gyógymódot kerestek, és azonosítottak egyfajta jelet, amely segít regenerálni vagy emelni a hasnyálmirigy béta-sejtjeit, amelyek felelősek a test inzulintermeléséért.

Ez az első tanulmány, amely rámutat, hogy a magas vércukorszint is kiválthatja a hasnyálmirigy béta-sejtek regenerációjának kezdetét. Ezeket a sejteket támadja meg azoknak az immunrendszere akik 1-es típusú cukorbetegségben szenvednek. Amikor ezek a sejtek elpusztulnak, a beteg nem tud elegendő inzulint termelni, így a testük nem tud megfelelő vércukorszintet fenntartani.

A kutatás kimutatta, hogy a cukorbeteg egerek magas vércukorszinttel, sokkal több béta-sejtet regeneráltak, mint azok akik nem cukorbetegek, arra utalva, hogy a glükóz döntő szerepet játszhat a béta-sejtek regenerációjában. Emellett a csoport feltárta, hogy a glucokinase enzim, ami érzékeli a glükóz jelenlétét, szintén egy kulcs összetevő a béta-sejt regenerálódási folyamatában.

Reményeik szerint meg tudják akadályozni, hogy immunrendszer elpusztítsa el a béta-sejteket, és ezzel gyógyíthatóvá válna az 1-es típusú cukorbetegség.

Forrás: diabetes.co.uk

Szólj hozzá!

Címkék: cukorbetegség

A bejegyzés trackback címe:

https://specialisetrend.blog.hu/api/trackback/id/tr853465743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása