2012.01.03.
08:00

Írta: nagylátószög

46 teáskanálnyi cukor

 Az ajánlott maximális adag négyszeresét, akár 46 teáskanálnyi cukrot is elfogyasztunk naponta, állítják amerikai tudósok, akik szerint az élelmiszergyártók tudatosan növelték termékeik cukortartalmát, hogy vonzóbbá tegyék azokat a vásárlók számára.

 
A magas cukortartalmú étrend éppolyan halálos következményekkel járhat, mint a zsírban gazdag, ha a koleszterinszint emelkedését és a szívbetegség kockázatát nézzük, figyelmeztetnek a kutatók.
 
A Journal of the American Medical Association folyóirat áprilisi számában megjelent tanulmány alapján a legtöbb embernek fogalma sincs arról, valójában mennyi cukrot fogyaszt naponta. Miriam Vos, az Emory University orvosi karának gyermekgyógyász docense szerint a cukorban gazdag étrend lappangó fenyegetést jelent az egészségre, mivel az élelmiszerekben rengeteg rejtett cukor található.
 
"Ahogyan a zsírban gazdag étrend növeli a triglicerid- és koleszterinszintet, a cukor is megemeli ezeket a vérzsírokat" - magyarázta Vos. "Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt a cukorfogyasztás, ennek legnagyobb része hozzáadott cukorból származik, amelyeket az élelmiszeripar édesítőként használ, hogy vonzóbbá tegye a feldolgozott és félkész termékeket a vásárlók számára."
 
A vizsgálatban hatezer férfi és nő táplálkozási adatait és vérvizsgálati eredményeit elemezték 1999 és 2006 között. A résztvevőket az általuk elfogyasztott, hozzáadott cukor mennyisége alapján sorolták öt csoportba.
 
"A legtöbb cukrot fogyasztó csoport átlagban 46 teáskanálnyi cukrot fogyasztott el naponta" - mondta el a Telegraph riporterének Vos. "A legkisebb fogyasztású csoport esetében ez viszont mindössze három teáskanálnyi volt. A hosszútávú egészségmegőrzés szempontjából az embereknek figyelniük kellene arra, mennyi hozzáadott cukrot fogyasztanak és csökkenteni kellene ezt a mennyiséget."
 
Ez volt az első olyan vizsgálat, amely a hozzáadott cukrok és a vérzsírok, mint például a HDL ("jó" koleszterin), a trigliceridek és az LDL ("rossz" koleszterin) közötti összefüggést vizsgálta. Az elemzés során nem vették figyelembe a gyümölcsökben és a gyümölcslevekben természetesen előforduló cukrokat, csak az úgynevezett hozzáadott cukrokat.
 
 
forrás: lifenetwork.hu
 

Szólj hozzá!

Címkék: cukorbetegség

A bejegyzés trackback címe:

https://specialisetrend.blog.hu/api/trackback/id/tr323505844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása