2012.03.04.
08:00

Írta: nagylátószög

Növeli a diabétesz kockázatát a fehér rizs fogyasztása

 Összefüggést talált a fehér rizs fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának nagyobb kockázata között egy amerikai tanulmány.

 
Az eredmény alátámasztja azt a korábbi vélekedést, hogy a barna rizs egészségesebb, mint a fehér rizs.
 
A Harvard Egyetem közegészségügyi szakértőinek mostani megállapítása szerint azoknál az embereknél, akik hetente legalább öt adag fehér rizst ettek, 17 százalékkal nagyobb volt a valószínűsége a cukorbetegség kifejlődésének, mint azoknál, akik havonta legfeljebb egy adagot fogyasztottak. Heti két vagy több adag barna rizs étrendbe iktatása 11 százalékkal csökkentette a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát azokhoz képest, akik havonta egy adagnál is kevesebbet ettek belőle.
 
Az Archives of Internal Medicine című belgyógyászati szaklapban közzétett tanulmányukban a bostoni szakemberek 197 ezer felnőtt - 40 ezer férfi és 157 ezer nő - adatait elemezték, melyek három hosszú távú vizsgálatban gyűltek 22 éven át. Mint Qi Sun kutatásvezető megjegyezte, az amerikaiak rizsfogyasztása folyamatosan emelkedik, ráadásul több mint 70 százalékát a fehér rizs teszi ki.
 
A kutatók hangsúlyozták, hogy a fehér rizs és a többi finomított gabona helyettesítése az étrendben teljes értékű gabonákra jelentősen csökkenthetné a felnőttkori cukorbetegség előfordulását.
 
 
forrás: macosz.hu
 

Szólj hozzá!

Címkék: cukorbetegség

A bejegyzés trackback címe:

https://specialisetrend.blog.hu/api/trackback/id/tr124287138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása