Jelentősen növeli a szívbetegségek kockázatát, ha valaki rendszeresen eszik sonkát, virslit, szalámit és más feldolgozott húsokat - állapították meg amerikai kutatók.
A Circulation című szakfolyóiratban hétfőn közzétett tanulmány szerint a feldolgozott húsok fogyasztása 42 százalékkal növelheti a szívbetegségek és 19 százalékkal a 2-es típusú, felnőttkori diabétesz kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor a kutatók nem tapasztaltak ezekre a betegségekre emelkedett kockázatot azoknál, akik feldolgozás nélkül fogyasztottak vörös húsokat, például marha-, sertés- vagy birkahúst.
Hamar hat
Mint Renata Micha kutatásvezető, a Harvard Egyetem közegészségügyi iskolájának munkatársa elmondta, a korábbi tanulmányok ellentmondásos eredményre jutottak a húsfogyasztás és a kardiovaszkuláris betegségek, valamint a diabétesz összefüggéséről.
Micha kutatócsoportja a világ különböző részein, összesen 1,2 millió ember bevonásával készült 1600 jelentés adatait dolgozta fel. Mint kiemelték, már naponta átlagosan 50 gramm feldolgozott hús, például két szelet szalámi vagy egy hot-dog elegendő a szívbetegségek és a diabétesz kockázatának emelkedéséhez.
A feldolgozatlan vörös húst és a feldolgozott húsokat fogyasztók életmódja hasonló volt, ám csak az emelkedett kockázat csak a második csoportnál jelentkezett.
A sóval van a baj
A feldolgozatlan vörös húsok és a feldolgozott húsok hasonló mennyiségben tartalmaztak telített zsírokat, ám a feldolgozott húsok mintegy négyszer több nátriumot és 50 százalékkal nitrát-tartósítószert tartalmaztak. Micha szerint ez arra utal, hogy kevésbé a zsírtartalom, nagyobb valószínűséggel a só és tartósítószer nagy mennyisége okozza a szívkockázat növekedését.
A kutatók figyelmeztetnek, hogy a szívroham és a cukorbetegség megelőzése érdekében érdemes elkerülni vagy heti egy alkalomra csökkenteni a sonka, szalámi, virsli és egyéb feldolgozott húsok fogyasztását.
forrás: stopso.eu