A sóbevitel összefügg a vérnyomással!
Az utóbbi években számos tudományos bizonyíték született arra vonatkozóan, hogy a magas vérnyomás egyik legfontosabb kockázati tényezője a túlzott sóbevitel. A sófogyasztás mértéke és a vérnyomás között bizonyítottan pozitív összefüggés van mindkét nemnél, minden életkorban. Ez a kapcsolat mind normál, mind magas vérnyomással rendelkezőknél kimutatható.
Az INTERSALT (1988) tanulmányban 32 ország vett részt, összesen több mint 10 000 fővel (20-59 évesek). A sóbevitel szoros kapcsolatban volt a szisztolés és diasztolés vérnyomással mindkét nem esetében. Az angliai NDNS (National Diet and Nutrition Survey, 1997) vizsgálatban 4-18 éves gyerekek körében szintén megerősítették a sóbevitel és a szisztolés vérnyomás közötti összefüggést. Egy nemrégiben megjelent elemzés pedig alátámasztotta a sófogyasztás és a vérnyomás közötti dózis-függő kapcsolatot magas és normál vérnyomással rendelkező személyek esetében egyaránt. Ez azt jelenti, hogy minél nagyobb a sóbevitel, annál jobban emeli a vérnyomást.
A magas vérnyomás Magyarországon népbetegség.
A magas vérnyomás több mint 2 és fél millió embert érint ma Magyarországon. A hypertonia (magas vérnyomás betegség) a szív- és érrendszeri (ún. kardiovaszkuláris) betegségek fő kockázati tényezője. A magyar lakosság megbetegedési és halálozási statisztikáiban kiemelt jelentőséggel bírnak kardiovaszkuláris betegségek, melyek az összhalálozás közel feléért felelősek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megállapítása szerint az agyvérzések 62%-nak, illetve a szívkoszorúér-betegségek 49%-nak hátterében a magas vérnyomás áll.
A magas sóbevitel önállóan is növeli a szív- és érrendszeri (ún. kardiovaszkuláris) betegségek kockázatát.
Mindemellett a magas sóbevitel önmagában növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A NHANES elemzések (USA 1976-80; 1988-1994) alátámasztották, hogy a túlzott sóbevitel a szív- és érrendszeri betegség okozta halálozás önálló kockázati tényezője. Egy 2001-ben publikált tanulmány szerint a vizelettel ürített só és a kardiovaszkuláris halálozás erősen összefügg. Az eredmények szerint a magas sóbevitel előre jelezte a halálozást és a szívbetegség kockázatát a szívbetegség egyéb rizikófaktoraitól - beleértve a magas vérnyomást is – függetlenül.
A magas sóbevitel egyéb betegségeket is okozhat.
A legfrissebb kutatások szerint a magas sófogyasztás további betegségek kockázati tényezője lehet, mint például a gyomorrák, csontritkulás (osteoporosis), vesebetegség, bal kamrai szívizom megvastagodás (hypertrophia) és a cukorbetegség (diabetes).
A sóbevitel csökkentésével eredményesen csökkenthető a vérnyomás.
Számos tanulmány igazolta, hogy a sóbevitel mérséklése eredményesen csökkenti a magas vérnyomás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
Nem meglepő, hogy a hypertonia betegség kezelésének egyik alapja a csökkentett sóbevitel. A vérnyomás 2-8 Hgmm-es csökkenése révén a stroke okozta halálozásban 24%-os, szívkoszorúér-betegségek következtében kialakuló halálozásban 18%-os kockázatcsökkenés figyelhető meg.
A sikeres beavatkozások egyik kiemelkedő példája a ’70-es években Finnországban elindult ún. Észak Karélia Projekt, ahol az átfogó, több szektort magába foglaló intézkedések következtében jelentősen csökkent a táplálkozásfüggő megbetegedések aránya.
forrás: stopso.eu