2013.08.14.
00:29

Írta: Gal Csaba Boogie

Akkor belecsapunk a lisztmentes étrend témájába

Igen, megígértem és már elég régen. Most végre megoszthatom egy volt kollégám tapasztalatait a témában. Szilviék nem újoncok: már húsz éve tartják a diétát. Azóta, hogy kiderült az egyik gyermekük lisztérzékenysége és túltették magukat az első ijedtségen, már mindegyikük így eszik.

Mennyire lett nehezebb az életetek?

Nem meglepő, hogy először begyulladtunk, hogy na most mi lesz. De hamarosan rá kellett jönnünk, hogy remek kis betegség ez, és milyen szerencsések vagyunk, hogy kimutatták.

Szerencsések?!

Ha a diétát betartja az ember, akkor nem csak hogy úgy élhet, sportolhat, mint bárki más, de teljesen tünet- és szövődménymentes lesz a továbbiakban. Egy egész életen át odafigyel az ember, mit eszik. Szerintem úgy kell hozzáállni, hogy szerencsésnek érezd magad, ha nincs választásod és mindenképpen gluténmentesen kell étkezned.

De nem túl szűkös a választék?

Azt hihetnénk, hogy nem úgy van. A lehetőségek igen tágak, ha a hozzávalókat nézzük. Tehát:

✔       friss gyümölcsök
✔       friss zöldségek
✔       friss marha, sertés, csirke, pulyka, hal, és a tenger gyümölcsei
✔       friss tojás
✔       friss tej, vaj, margarin, tejszín
✔       bab és egyéb hüvelyesek
✔       kukorica és más nem kalászos gabonák (hajdina, köles, lenmag) és ezek lisztjei, pelyhei, pehelylisztjei
✔       fehér vagy barna rizs, vadrizs, három színű rizs keverék (minden mennyiségben és formában, tejesen, tejszínesen, keverve gyümölcsökkel, vagy párolt zöldségekkel, édesen, sósan)
✔       diófélék és magvak, aszalt gyümölcsök
✔       olajak (lenmag olaj, olíva olaj is)
✔       cukor, méz, melasz
✔       fűszerek és gyógynövények
✔       gluténmentes lisztkeverékek

A hozzávalók impozáns felsorolásán túl is tud változatos lenni egy ilyen étrend?

Szinte mindent elkészíthettek a magyar és külföldi konyhák hagyományos receptjei közül, amennyiben egy-két alapelvet betartotok. Némelyeknek még sokkal finomabb íze is lesz, mint az eredeti recept alapján készülteknek.

Akkor most nézzünk, hogy néz ki egy nap.

Reggelire ehetünk Hamletet vagy más gluténmentes kenyeret kőrözöttel, paradicsommal, paprikával. Belefér egy kis görögdinnye is. A tízórai nem lesz túl bőséges: fogyasszunk néhány szem idény gyümölcsöt, de lehet aszalt gyümölcsöt is. A mogyoró, a kesu, a paradió szintén kellemes uzsonna. Ebédre húsleves, zöldborsófőzelék grillcsirkével, utána lekváros kocka gluténmentes kakaós piskótából. Uzsonnára együnk joghurtot vagy kefírt puffasztott kölessel vagy gluténmentes müzlivel. A vacsora pedig lehet a reggelihez hasonló.

(Folytatjuk.)

 

Szólj hozzá!

Címkék: étrend lisztérzékenység

A bejegyzés trackback címe:

https://specialisetrend.blog.hu/api/trackback/id/tr335459838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása