2011.12.21.
08:00

Írta: nagylátószög

Szigorú előírások a lisztérzékenyek védelmében

 2012. január elsejétől hazánkban is kötelező annak az európai uniós rendeletnek az alkalmazása, amely szigorúan előírja, milyen összetevőket tartalmazhatnak a lisztérzékenyeknek előállított élelmiszerek és hogyan kell ezeket feltüntetni.

Az új szabályozás - amely jelentősen csökkentheti az érintettek veszélyeztetettségét -  pontos különbséget tesz a „rendkívül kis gluténtartalmú” és a „gluténmentes” élelmiszerek között.


Míg az előbbi 100 mg/kg, addig az utóbbi legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmazhat, és ennek megfelelően kell és szabad felcímkézni, kiszerelni, reklámozni.

A hatóságok ellenőrizni és szankcionálni is fogják az előírások be nem tartását. Az ételérzékenység különböző változatainál, köztük például az ugyancsak sűrűn előforduló tejcukor-intoleranciánál, de a különféle ételallergiák esetében is kulcsfontosságú a korrekt összetevők ismerete.

 

Ezeknek a betegségeknek az alapvető „gyógymódja” ugyanis a dietoterápia, azaz a kóros folyamatokat kiváltó anyagokat, allergéneket elkerülő speciális étrend, az eliminációs diéta. Ennek biztosításához elengedhetetlen a táplálékok pontos összetételének ismerete, és fokozott gondot kell fordítani arra, hogy az ételek (pl. készételek, ebédek készítésekor) az előállításuk, vagy akár a szállításuk során nehogy olyan anyaggal szennyeződhessenek, amelyek súlyos tüneteket válthatnak ki a táplálékallergiában vagy táplálék-érzékenységben szenvedőknél.

 

forrás: kapos.hu

Szólj hozzá!

Címkék: lisztérzékenység

A bejegyzés trackback címe:

https://specialisetrend.blog.hu/api/trackback/id/tr33479926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása