2012. január elsejétől hazánkban is kötelező annak az európai uniós rendeletnek az alkalmazása, amely szigorúan előírja, milyen összetevőket tartalmazhatnak a lisztérzékenyeknek előállított élelmiszerek és hogyan kell ezeket feltüntetni.
Az új szabályozás - amely jelentősen csökkentheti az érintettek veszélyeztetettségét - pontos különbséget tesz a „rendkívül kis gluténtartalmú” és a „gluténmentes” élelmiszerek között.
Míg az előbbi 100 mg/kg, addig az utóbbi legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmazhat, és ennek megfelelően kell és szabad felcímkézni, kiszerelni, reklámozni.
A hatóságok ellenőrizni és szankcionálni is fogják az előírások be nem tartását. Az ételérzékenység különböző változatainál, köztük például az ugyancsak sűrűn előforduló tejcukor-intoleranciánál, de a különféle ételallergiák esetében is kulcsfontosságú a korrekt összetevők ismerete.
Ezeknek a betegségeknek az alapvető „gyógymódja” ugyanis a dietoterápia, azaz a kóros folyamatokat kiváltó anyagokat, allergéneket elkerülő speciális étrend, az eliminációs diéta. Ennek biztosításához elengedhetetlen a táplálékok pontos összetételének ismerete, és fokozott gondot kell fordítani arra, hogy az ételek (pl. készételek, ebédek készítésekor) az előállításuk, vagy akár a szállításuk során nehogy olyan anyaggal szennyeződhessenek, amelyek súlyos tüneteket válthatnak ki a táplálékallergiában vagy táplálék-érzékenységben szenvedőknél.
forrás: kapos.hu