2012.02.15.
08:30

Írta: nagylátószög

Csökkenti a vérnyomást az étcsokoládé

 Jelentősen csökkentheti a magas vérnyomást az étcsokoládé fogyasztása - derült ki a BMC Medicine folyóirat legfrissebb számában közzétett egyik tanulmányból.

 
 
Dr. Karin Ried és az ausztráliai Adelaide Egyetem kutatói 15 olyan vizsgálat eredményeit elemezték, amelyek a csokoládéban található flavonoidok vérnyomásra gyakorolt hatásának jártak utána, ezek az antioxidánsok az erek tágulatát okozzák.
 
"A flavonoidokról bebizonyították, hogy megnövelik az érfal sejtjeiben keletkező nitrogén-oxid mennyiségét, amely elősegíti az ér tágulását és következményesen csökkenti a vérnyomást" - magyarázta dr. Ried. "A csokoládé valódi hatásaival kapcsolatban azonban ellentmondásos eredmények születtek. Azt találtuk, hogy az étcsokoládé szerény mértékben ugyan, de kimutathatóan csökkenti a magas vérnyomásban szenvedők vérnyomásértékeit, azonban ez nem igaz a normál vérnyomással rendelkezőkre."
 
A tapasztalt hatás mértéke (5 Hgmm-nyi csökkenés) megegyezik a napi 30 perces testmozgás vérnyomáscsökkentő hatásáéval és elméletben akár 20 százalékkal is csökkentheti a szív-érrendszeri betegségek kockázatát a következő öt évben.
 
A kutatók azonban óvatosságra intenek. "A csokoládé vagy a csokoládés italok hosszútávú terápiás hatása megkérdőjelezhető" - mondja dr. Ried.
 
 
forrás: macosz.hu
 

Szólj hozzá!

Címkék: magas vérnyomás

A bejegyzés trackback címe:

https://specialisetrend.blog.hu/api/trackback/id/tr264038684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása