2012.06.29.
07:45

Írta: nagylátószög

Valóban cukorbetegséget okozhat a vacsorára elfogyasztott hal?

Ha hetente többször is halat fogyasztunk vacsorára, lecsökkenthetjük a szívbetegség kockázatát, azonban egy új tanulmány szerint a cukorbetegség esetében ez nincs így.

A Harvard Egyetem Közegészségügyi Karának kutatói azt találták, hogy a heti 2 adagnál több halat fogyasztóknál jelentősen megnő a cukorbetegség kockázata. Dr. Frank B. Hu és munkatársai 152 700 nő és 42 504 férfi omega-3-zsírsav fogyasztási szokásai és a cukorbetegség kialakulása közötti kapcsolatot vizsgálta, a 18 éves nyomon követés során 9380 esetben alakult ki 2-es típusú cukorbetegség.

Életmódi és más étrendi tényezőkre történt korrekciót követően kiderült, hogy a magasabb omega-3-bevitel megnövelte a cukorbetegség kockázatát, a heti 5 alkalommal halat fogyasztóknál a rizikóemelkedés 1,22-szeres volt. Korábban számos kutatás bizonyította, hogy az omega-3- zsírsavak megelőző hatással bírnak a szívbetegségre, továbbá a cukorbetegséggel összefüggő kockázati tényezőkre, így a kutatók most azt próbálják meghatározni, mennyire relevánsak az eredmények a klinikai gyakorlatban is.

 

forrás: diabetesonline.hu

Szólj hozzá!

Címkék: cukorbetegség

A bejegyzés trackback címe:

https://specialisetrend.blog.hu/api/trackback/id/tr674596043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása