Az American Journal of Clinical Nutrition-ben megjelent új, costa rica-i tanulmány szerint csökkenthető a kettes típusú cukorbetegség kockázata, ha több babot és kevesebb rizst fogyasztunk.
A kutatás kimutatta, hogy azoknál, akik lecserélték a rizst babra, 35 százalékkal csökkent a diabétesz kockázata.
Frank Hu, a kutatócsoport egyik tagja elmondta: "A szervezet nagyon könnyen átalakítja a rizst cukorrá. Nagyon magas feldolgozottságú, tiszta keményítő, az pedig egy hosszú glükóz lánc.
A bab viszont rostban gazdag, sokkal több proteinnel, és alacsonyabb glikémiás indexszel rendelkezik, tehát alacsonyabb inzulinreakciót vált ki."
Az eredmények azért is fontosak, mert Costa Ricában, egyre kevesebb babot és egyre több rizst fogyasztanak, amióta a népesség tehetősebbé vált és elkezdődött az urbanizáció. Eközben a cukorbetegek száma erősen emelkedett az országban, ezek szerint részben a megnövekedett rizsfogyasztás miatt.
Forrás: diabetes.co.uk